среда, 10 марта 2010 г.

Зі мною сталась неприємна ситуація. У вересні 2007 року я дала гроші в борг своїй гарній знайомій, а коли прийшов час їх повернути, знайшлося безліч причин, які заважали це зробити. Розписки не було, оскільки я сподівалась на чесність моєї подруги. Після моїх неодноразових нагадувань надія в те, що гроші будуть добровільно повернуті зникла. Чи можна повернути гроші, якщо так, то яким чином?»



      Відповідно до ст.1047 Цивільного Кодексу України договір позики повинен бути укладений у письмовій формі, якщо йдеться про суму не меншу ніж
170 гривень. Також, як показує судова практика, договір позики вважається укладений в правильній формі, якщо він посвідчений нотаріально.
Звертаючись до нотаріуса, люди цим самим позбавлять себе загрози неправомірного поводження з ними і значно спрощують для себе механізм захисту їх прав. Тому під час позичання грошей набагато вигідніше і зручніше звернутись до нотаріуса, який роз’яснить вам ваші права під час укладання договору позики, а також візьме під захист документ, у якому вказується сума та строк, на який ці гроші позичаються.
     У наших громадян вже ввійшло в звичку надавати розписку тому, у кого береш гроші в борг. З точки зору закону, це не зовсім правильно. Хоча суди і приймають за докази так звані розписки, але правильніше укладати договір позики, як це передбачено Цивільним Кодексом України.
    У даному випадку розписки взагалі не було, що в свою чергу ускладнює ситуацію. Для захисту своїх прав громадянка може звернутися до суду, але свої вимоги їй необхідно підтвердити доказами (це можуть бути свідки, які були присутні при передачі грошей та підтвердять факт передання грошей). При відсутності останніх суд навряд чи задоволить позов. Для більш ефективного звернення до суду, не зайвим буде проконсультуватись з юристом.


Комментариев нет:

Отправить комментарий