четверг, 4 марта 2010 г.

«Банкомат видав пошкоджену купюру. Що робити, якщо в банку приймати чи обмінювати такі купюри взагалі відмовляються?»

Відповідно до п. 2.1. Правил визначення платіжності та обміну банкнот і монет національного банку України затверджених Постановою правляння Національного банку України 17.11.2004 р. № 547, до платіжних належать банкноти (монети),  які  не  мають

ознак зношення і пошкодження, а також з дефектами та ознаками зношення і пошкодження в межах визначених критеріїв. За ступенем зношення, пошкодження та наявності дефектів не придатні до обігу банкноти (монети), поділяються на зношені, значно зношені банкноти, банкноти та монети з дефектами виробника. .Пп. 2.4, 2.5, 2.6 Правил визначаються ознаки, за якими банкноти та монети відносяться до однієї з вищенаведених категорій. Банки мають приймати без обмеження від юридичних і фізичних осіб для обміну на придатні до обігу банкноти, а також для зарахування на   рахунки, вклади, акредитиви, для готівкових платежів тощо пошкоджені банкноти без ознак підроблення, які: зберегли цілу частину площею не менше ніж 55% своєї початкової площі; розірвані на дві частини, на яких збереглись обидва однакові номери та серія, і загальна площа цих частин є не меншою, ніж 55% початкової площі банкноти.
Не приймаються банками та іншими юридичними особами лише банкноти, пошкоджені  вогнем, водою, різними рідинами або хімікатами тощо, площа яких під час приймання та оброблення може стати меншою, ніж 55%  початкової площі банкноти. З метою обміну
таких банкнот фізичні та юридичні особи мають звертатися безпосередньо до територіальних управлінь Національного банку.
П. 3.1 Правил касовий працівник банку зобов’язаний приймати банкноти і монети до  платежів, обміну тощо, якщо немає сумніву щодо їх справжності та платіжності.
Банки,  їх керівники та касові працівники несуть відповідальність за порушення вимог  цих Правил щодо визначення платіжності та обміну банкнот і монет Національного банку, згідно із законодавством України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий