понедельник, 1 марта 2010 г.

«Моя донька цього року закінчує школу й хоче вчитися далі. Та якщо їй не вдасться вступити на державну квоту, то платне навчання наша сім’я не потягне. Недавно почула, що держава дає кредити на навчання. Але де знайти інформацію про це? Які документи зібрати та як отримати?»


Держава щороку надає абітурієнтам можливість отримати цільовий пільговий державний кредит для здобуття вищої освіти в Україні.
Надається він тільки один раз на навчання за однією і тією ж спеціальністю. Причому, форма навчання (денна, вечірня чи заочна) не має значення, так само, як і форма власності навчальних закладів. Правда, коштів, виділених на кредити державою, на всіх бажаючих не вистачає.

Державний кредит на освіту можуть отримати громадяни України віком до 28 років, що успішно склали вступні іспити або навчаються на будь-якому курсі вищого навчального закладу. Переваги мають абітурієнти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з малозабезпечених і багатодітних сімей, інвалідів І-ІІ груп. При відборі претендентів враховуються: успішність, здібність до оволодіння знаннями, участь в олімпіадах, конкурсах тощо. Розмір кредиту визначається щороку до 1 квітня вищим навчальним закладом державної форми власності, виходячи з вартості навчання і затверджується центральним органом виконавчої влади, якому підпорядкований навчальний заклад. Кредит видається на підставі угоди між одержувачем та керівником вищого навчального закладу. Форма угоди затверджується Міністерством освіти і науки України. Якщо одержувач кредиту неповнолітній, угоду укладають батьки або опікуни. А коли одержувач кредиту стає повнолітнім, він переукладає угоду з вищим навчальним закладом. Питання про зарахування абітурієнта з оплатою його навчання за рахунок пільгового довгострокового кредиту вирішує приймальна комісія вищого навчального закладу за заявою вступника за результатами вступних випробувань, відповідно до встановленої квоти.
Для укладення угоди потрібно подати до вищого навчального закладу заяву, паспорт та довідку про присвоєння державною податковою адміністрацією ідентифікаційного номера платника податків. Угода укладається в трьох примірниках – по одному кожній зі сторін, що її уклали, а один примірник передається вищими навчальними закладами обласної комунальної форми власності управлінню освіти і науки облдержадміністрації.
Одержувач повертає кредит та відсотки за користування ним через вищий навчальний заклад. Сума кредиту повертається зі сплатою 3% річних протягом 15 років, починаючи з дванадцятого місяця після закінчення навчання у вищому навчальному закладі з виплатою щороку однієї п‘ятнадцятої частини загальної суми одержаного кредиту та відсотків за користування ним. Відраховані з вищого навчального закладу одержувачі кредиту повертають кошти, починаючи з третього місяця після відрахування. У разі невиконання одержувачем кредиту умов угоди та ухилення від повернення кредиту вищий навчальний заклад застосовує заходи для стягнення заборгованості, відповідно до законодавства.
Одержувач кредиту, який після закінчення вищого навчального закладу пропрацював за фахом не менше 5 років у державному або комунальному закладі чи установі в сільській місцевості, кредит та відсотки за користування ним не повертає, що підтверджується щороку на момент оплати довідкою з місця роботи. Строк повернення кредиту продовжується на період строкової військової служби одержувача кредиту або перебування його у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.
Вищі навчальні заклади дуже рідко афішують наявність такого державного кредиту. Тому абітурієнтам необхідно звертатися до приймальної комісії державного вищого навчального закладу за довідками. Відмовити в такій довідці комісії не мають права.

Комментариев нет:

Отправить комментарий