воскресенье, 7 февраля 2010 г.

«Бабуся з онуком є власниками 1-кімнатної квартири (оформлена спадщина). На сьогодні це майно відчужується і продається. За дорученням від бабусі виступає її донька. Вона всіляко перешкоджає і не дає можливості продати квартиру. Чи може онук продати квартиру самостійно без чиєїсь згоди?»

Статтею 355 Цивільного кодексу (далі – ЦК) України визначається, що майно, що є у власності двох або більше осіб (співвласників), належить їм на праві спільної власності, тобто це є їх спільне майно.
Майно може належати особам на праві спільної часткової або на праві спільної сумісної власності. Якщо частки кожного співвласника у праві власності на майно визначені, у такому випадку відповідно до ст. 361 ЦК України співвласник має право самостійно розпорядитися своєю часткою у праві спільної часткової власності, враховуючи при цьому переважне право купівлі даної частки іншого співвласника (ст. 362 ЦК України) У випадку якщо частки кожного співвласника у праві власності на майно невизначені, то розпорядження таким майном може здійснюватися тільки за згодою всіх співвласників.
Таким чином, залежно від того чи частки в спільному майні виділені чи ні, будуть різнитись вимоги до порядку відчуження. В будь-якому випадку без відома іншого співвласника відчуження майна неможливе. .

Комментариев нет:

Отправить комментарий