четверг, 4 февраля 2010 г.

«Чоловік з дружиною після одруження залишилися кожен на своєму прізвищі. Що потрібно, щоб дитина, яка народиться, отримала прізвище матері?»

Сімейним кодексом України встановлено, що прізвище дитини визначаться за прізвищем батьків (ч.1 ст. 145 СК України). У випадку,  якщо мати, батько мають різні прізвища,  прізвище дитини визначається за їхньою згодою (ч.2 ст. 145 СК України). Така згода виражається у письмовій формі, шляхом подання відповідної заяви до органів РАЦС.

Крім того, дитині може бути присвоєно подвійне прізвище, утворене шляхом об’єднання прізвищ батьків, про що в графі «Для відміток» робиться відповідний запис, який посвідчується підписами обох батьків. У заяві про надання дитині подвійного прізвища батьки вказують, з якого прізвища – батька або матері – має починатися прізвище дитини.
За відсутності згоди дитині присвоюється прізвище на підставі рішення органів опіки й піклування або суду. При цьому кодекс передбачає альтернативну підвідомчість спорів між батьками щодо прізвища дитини. Хоча не виключена можливість звернення батьками спочатку до органу опіки та піклування, а потім вже й до суду, оскільки звернення за захистом до органу опіки та піклування не позбавляє особу права на звернення до суду (ст. 19 СК України).

Комментариев нет:

Отправить комментарий