четверг, 4 февраля 2010 г.

«Два роки тому дочка з чоловіком розвелися, і зять виїхав з квартири. Де він знаходиться зараз, ніхто не знає, навіть його батьки. Чи можна його виписати? (Вікторія Іванівна)

Якщо людина, в даному випадку – колишній чоловік дочки, в добровільному порядку не виявляє бажання знятися з місця реєстрації, або фізично відсутній і не відоме місце його перебування, то дане питання можна вирішити тільки в судовому порядку.
Відповідно до ст. 71 Житлового кодексу України при тимчасовій відсутності наймача або членів його  сім’ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців, крім випадків передбачених ч.3 цієї статті. Якщо наймач або члени його сім’ї були відсутні з поважних причин понад шість місяців, цей строк за заявою відсутнього може бути продовжено наймодавцем, а в разі спору – судом. Визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності  цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку, згідно із ст. 72 ЖК України. Для цього зацікавлена особа повинна подати заяву до суду, з обов’язковим наведенням доказів того, що ваш колишній зять дійсно не проживає за вказаною адресою. Такими доказами можуть бути довідки з ЖЕК, в яких буде зафіксовано, що впродовж тривалого періоду (але не менше 6 місяців) дана особа не проживає в квартирі, не з’являється в місці постійної прописки. Вам також бажано звернутися до сусідів з проханням написати заяву про те, що впродовж тривалого терміну вони не бачили вашого колишнього зятя за вказаною адресою, що входить або виходить з під’їзду, і т. д. Крім того, разом з представником ЖЕК і двома незацікавленими особами можна скласти акт про відсутність особистих речей зятя в квартирі.
Лише у разі позитивного (задоволення позовних вимог) рішення суду ви зможете зняти з реєстрації колишнього зятя, подавши заяву до ЖЕК про зняття з реєстрації  та додати рішення суду.

Комментариев нет:

Отправить комментарий