среда, 17 февраля 2010 г.

«У коледжі, де я навчаюся, після закінчення літньої сесії керівництво змушує студентів І – ІІ курсів до проходити виробничу практику влітку. При цьому останні змушені виконувати ремонтні роботи. Ці обов’язки не вказані у договорі вступу. Чи дії керівництва правомірні?»

Відповідно до ст. 51 Закону України «Про освіту» від 23 травня 1991 року, студенти мають право на захист від будь-яких форм експлуатації, фізичного та психічного насильства, від дій педагогічних, інших працівників,
які порушують права або принижують їх честь і гідність. Відволікання студентів за рахунок навчального  часу для виконання робіт і здійснення заходів, непов’язаних з навчальним процесом, забороняється. На час виробничого навчання, практики студенти забезпечуються робочими місцями, безпечними та нешкідливими умовами праці.
Відповідно до Наказу Міністерства освіти України «Про затвердження Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України» від 8 квітня 1993 року, метою практики є оволодіння студентами сучасними методами, формами організації та знаряддями праці в галузі їх майбутньої професії, формування у них, на базі отриманих у  вищому навчальному закладі знань, професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час конкретної роботи в реальних ринкових і виробничих умовах,  виховання  потреби систематично поновлювати свої знання та творчо їх застосовувати у  практичній діяльності. Згідно із даним положенням, практика студентів вищих навчальних закладів проводиться на базі практики, яка повинна відповідати вимогам програми. Підставою направлення на практику є договір, укладений між навчальним закладом та підприємством, установою, організацією.
 Таким чином, практика студентів (виробнича, переддипломна тощо) повинна проводитися відповідно до навчальних планів спеціальностей, договорів з підприємствами, установами, організаціями та Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України у формах термінах, передбачених робочими навчальними планами. Посадові особи і громадяни, винні в  порушенні  законодавства про освіту, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.

Комментариев нет:

Отправить комментарий