четверг, 4 февраля 2010 г.

Кому вигідна зарплата «у конверті»?

«Працюю уже більше восьми років на підприємстві свого міста. Робота подобається, колектив чудовий та й заробітна плата висока. Проте є деякі питання. Офіційно на підприємстві я не оформлена, існує лише усна домовленість стосовно умов праці та розміру заробітної плати. Мене цікавить, яку негативну сторону має зарплата «у конверті» і чим ризикує людина, коли погоджується отримувати таку заробітну плату? Які небезпеки очікують такого працівника?».
 (Ольга м.Хмельницький)

Те, що сьогоднішні відносини між роботодавцями та найманими працівниками нерідко не відповідають нормам чинного законодавства – не секрет для більшості громадян. Бажаючи збагатитися за будь-яку ціну, окремі працедавці свідомо ігнорують закони не сплачуючи до бюджету у повному обсязі податок з доходів фізичних осіб. Деякі суб’єкти господарювання розраховуючись з найманими працівниками документально показують виплату мінімальної заробітної плати або її частини для мінімізації податку з доходів фізичних осіб, основна ж доля коштів виплачується у «конвертах». Такий варіант


Дещо іншою є ситуація стосовно працівників, які офіційно не оформлені та отримують заробітну плату «у конверті». У такому випадку працівник позбавляється більшості соціальних гарантій (позбавлений оплати тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною, та допомоги по вагітності та пологах; виплати втраченого заробітку у зв’язку з втратою працездатності в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; виплати допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи; одержання пристойної пенсії в старості, по інвалідності, та інших випадках, передбачених законодавством). Крім того, нелегальна робота – це відсутність захисту від незаконного звільнення, гарантії на безпечні і здорові умови праці, гарантованого права на відпочинок.
На противагу цьому, які ж переваги є у працівника, котрий отримує заробітну плату офіційно? Оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку і офіційне отримання заробітної плати – це державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно, виплачена легальна заробітна плата, не нижче від визначеної законом та передбаченої трудовим чи колективним договором.
Який же вихід із ситуації, що склалася, що потрібно робити, аби змусити свого роботодавця платити гідну офіційну заробітну плату? По-перше, найманому працівнику необхідно зайняти чітку громадянську позицію і наполягати на виплаті заробітної плати з дотриманням вимог чинного законодавства, по-друге, про факти виплати заробітної плати у «конвертах» своєчасно повідомляти до органів державної податкової служби та прокуратури.
Отож, підведемо чітку лінію у питанні плюсів та мінусів зарплати «у конвертах». Які ж плюси? Про таку зарплату простіше домовитися, її простіше отримати. Вона зручна і для працедавця, адже зарплата «у конверті» робить підлеглого просто «шовковим». Якщо немає бажання працювати, – йдете, коли захочете. Щоправда, якщо звільнять, – суд навряд чи допоможе. Та й на біржі праці не станете на облік.
Що ж стосується мінусів: офіційно ви ніде не працюєте – у податкової можуть виникнути до вас запитання. Вам не зараховується трудовий стаж. У вас немає гарантованого розміру заробітної плати. У вас немає жодних соціальних гарантій, передбачених для працівника. Якщо умови оплати праці не обумовлені в трудовому чи колективному договорі, їх виконання або невиконання визначатиметься тільки особистим ставленням керівника до конкретної людини. Вас можуть звільнити у будь-який момент без вихідної допомоги. Ви отримуватимете мінімальну пенсію за віком. Кредит у банку не візьмете, доведеться брати у борг. Та й мало куди знадобиться довідка про реальні доходи, наприклад, у посольство іноземної держави.
Багато працівників радіють грошам без вирахувань за «темними» відомостями і не замислюються, що працедавець не турбується про високий рівень доходів свого персоналу та зловживає їх становищем. 

1 комментарий:

  1. Привет, я просто хочу сказать всем, что я получил ссуду в размере 1000000,00 долларов от инвестиционной программы ссуды мистера Бена и на 100% законный контакт по электронной почте: 247officedept@gmail.com или напишите ему на WhatsApp + 1-989-394-3740 . если вы ищете 100% финансирование по низкой ставке 2% взамен.

    ОтветитьУдалить