четверг, 4 февраля 2010 г.

«Чи можу я змінити в паспорті національність на «полька», якщо в мене мати «полька»?» (Людмила)

У нормах Наказу Міністерства Внутрішніх справ України «Про затвердження Порядку оформлення і видачі паспорта громадянина України» від 15.06.2006 року та Постанови Верховної ради України «Про затвердження положень про паспорт громадянина України, про свідоцтво про народження та про паспорт громадянина України для виїзду за кордон» від 26.06.1992 року не міститься вимог про внесення в паспорт громадянина України відомостей про національність.  Тому розуміємо, що дописувач має на увазі не національність», а – «громадянство».

Вищезазначені нормативні акти визначають, що паспорт громадянина України видається паспортною службою органів внутрішніх справ за місцем проживання кожному громадянинові України, після досягнення 16-річного віку. Законодавство України ґрунтується на принципі єдиного громадянства – громадянства держави Україна (ст. 2 Закону України «Про громадянство України», Конституція України), що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він  визнається лише громадянином України. Якщо іноземець набув громадянство України, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України. Тобто, набуття громадянином України громадянства іншої країни не є фактичним позбавленням громадянства України – якщо та інша країна дозволяє подвійне громадянство. Наприклад, Англія дозволяє на законодавчому рівні подвійне громадянство, тому вимоги виходу з попереднього громадянства немає. А тому цілком можливо мати і англійське, і українське громадянство водночас (що з української юридичної точки зору нонсенс, але поки ти не відмовився від українського громадянства, ти продовжуєш бути громадянином України).
Що ж стосується отримання громадянства Польщі (де подвійне громадянство не дозволено), то потрібно довести, що ти відмовився від попереднього громадянства.
Таким чином, такий запис можливий шляхом виходу із громадянства України та прийняття громадянства Польщі.


Комментариев нет:

Отправить комментарий