понедельник, 15 февраля 2010 г.

«Ми з чоловіком розлучені, він приватний підприємець. Який розмір аліментів?»

За відсутності згоди між батьками, що розлучилися, щодо утримання дитини, спір вирішується в судовому порядку шляхом подання позову одним із подружжя про стягнення аліментів примусово. Розмір та порядок їх сплати визначає суд. Сімейний кодекс України передбачає можливість визначення розміру аліментів на дитину як у частці від заробітку (доходу) матері чи батька, так і в твердій грошовій сумі. Таких фіксованих аліментних часток, як за чинним до 1.01.2004 р. Кодексом про шлюб та сім'ю (на одну дитину - чверть, на двох дітей - третина, а на трьох і більше - половина заробітку) нині' не існує.
Тепер частка заробітку батька чи матері, що має стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом окремо в кожному конкретному випадку з урахуванням відповідно до ч. 1 ст. 182 Кодексу стану здоров'я та матеріального становища дитини і платника аліментів, наявності в останнього інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків; дочки чи сина, а також інших обставин. Але в будь-якому разі розмір аліментів не має бути меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму. Якщо стягувана за рішенням суду сума менша за 30 відсотків, то відповідно до чинного законодавства України на дитину призначається допомога у розмірі різниці між аліментами і 30 відсотками прожиткового мінімуму.
Розрахунок доходу фізичної особи-підприємця проводиться з урахуванням ставки єдиного податку та відрахуванням до фондів.


Комментариев нет:

Отправить комментарий