воскресенье, 7 февраля 2010 г.

«Яким чином оформити спадщину на земельну ділянку, якщо спадкодавець помер, не встигнувши отримати виготовлений на його ім’я Державний акт на право власності на земельну ділянку?»

Державний акт на право власності на земельну ділянку може бути виданий тільки власнику або уповноваженій ним особі.

Якщо особа померла, не встигнувши отримати виготовлений на її ім’я Державний акт на право власності на земельну ділянку, то формально юридично ця особа не стала власником цієї земельної ділянки. Ст. 125 ЗК України чітко зазначає, що право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що засвідчує право власності на земельну ділянку та його державної реєстрації.
Водночас не можна не враховувати об’єктивність перешкоди на шляху до отримання Державного акта. Крім того, ст. 125 ЗК України все ж таки називає цих осіб власниками. Тому варіантом отримання цієї земельної ділянки у спадщину є звернення спадкоємця до суду з позовом про визнання за ним права власності на земельні ділянку як спадкоємця померлого власника. З позитивним рішенням суду спадкоємець звертається до органів державної реєстрації прав на земельні ділянки й отримує Державний акт на цю земельну ділянку.

Комментариев нет:

Отправить комментарий